Allegrini, Recioto della Valpolicella DOCG

€ 47,98


De wijnstokken staan aangeplant op een gevarieerde bodem die voornamelijk bestaat uit kalk en klei. Allegrini is de voornaamste producent in de Valpolicella appellatie en één van de meest geprezen Italiaanse wijndomeinen van de wereld. De familie heeft sinds de 16e eeuw een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van Fumane, waarbij alle eer zeker gaat naar de innovatieve Giovanni Allegrini, die het enorme potentieel van zijn land ten volle benutte. Hij werd geïnspireerd om wijnen te produceren van druiven die alleen maar van heuvelachtige wijngaarden komen. De meer dan 100 ha wijngaarden zijn gelegen in de beste regio van de appellatie en zijn bovendien allemaal eigen wijngaarden. Na jarenlang onderzoek en experimenteren, introduceerde Allegrini radicale innovaties, die hebben bijgedragen aan de kwaliteit van de Valpolicella wijnen. La Poja is hier een goed voorbeeld van als eerste 'single vineyard' wijn in de Valpolicella regio gemaakt van 100% Corvina Veronese. En zo vormt elke wijn van Allegrini een onderdeel in de bijzondere geschiedenis van Valpolicella. 80% Corvina Veronese, 15% Rondinella en 5% Oseleta.De wijngaarden zijn gelegen in de heuvels van de Valpolicella Classico regio, hebben een zuidoostelijke expositie en bevinden zich op een hoogte van 180-280 meter boven zeeniveau. De wijnstokken hebben een gemiddelde leeftijd van 32 jaar. In de neus barst vrijwel onmiddellijk het fruit los, gevolgd door frisse noten van bloemen en peper. Na een langere rijping presenteert de wijn meer geëvolueerde hints van op alcohol bewaard fruit en aromatische kruiden. De explosie van zoetheid wordt getemperd door zuren en tannines die een toegankelijke wijn met een fantastische finesse creëren. Deze wijn, met zijn unieke concentratie, is genoemd naar de stichter van het wijndomein, Giovanni Allegrini, die deze recioto tot zijn favoriete wijn uitriep. Begin september vindt de manuele oogst van de druiven plaats.De beplantingsdichtheid in de oudere wijngaarden bedraagt 3.000 wijnstokken per ha en in de recenter aangeplante wijngaarden 5.000 wijnstokken per ha.Traditioneel wordt deze recioto gedronken bij droge desserts, zoals zandkoek, cantucci (droge amandelkoekjes), sbrisolona (een lokale kruimelcake), maar past ook prima bij chocolade cake, met aardbeiden en tropische vruchten.Deze wijn is het lekkerst, indien deze geserveerd wordt op een temperatuur rond de 14 graden Celsius. Het is aanbevolen de wijn een uur voor serveren te openen.Leisysteem 'pergola trentina' in de oude wijngaarden en 'guyot' in de nieuwe wijngaarden. De druiven worden natuurlijk gedroogd in de drooginstallatie waar ze 45% tot 50% van hun oorspronkelijke gewicht verliezen. Daarna worden ze ontsteeld en zacht geperst in januari. De alcoholische fermentatie vindt plaats onder gecontroleerde temperaturen (8-22°C) in roestvrijstalen vaten gedurende 25 dagen met dagelijks overpompen. Natuurlijke malolactische gisting in mei, dan 14 maanden rijping op 225-liter barriques van Franse eik en vervolgens, na de samenstelling van de blend, rijpt de wijn nog eens 2 maanden.
Unieke productcode (UPC)ALLEG24512
ProducttypeWine
Prijs (excl. btw)€ 39,65
Prijs (incl. btw)€ 47,98
BTW hoog (21%)€ 8,33
Beschikbaarheid Beschikbaar
Oogstjaar 2012
Regio Veneto
Packing code OCB06
Land Italië
Inhoud 0,5 liter
Alchohol percentage 14 %