Castello di Ama, Chianti Classico DOCG, Ama

€ 29,62


De wijnstokken staan aangeplant op een bodem van kalk en klei in kiezels en keien textuur. Ama is een klein dorpje gevestigd op de heuvels van de gemeente Gaiole in Chianti. Het ligt dus in het hartje van de Chianti Classico zone waar het vol met wijn- en olijfgaarden staat. Het wijndomein, opgestart in 1972, is het resultaat van 4 families afkomstig uit Rome. Momenteel zijn 65,38 hectaren aan wijngaarden aangeplant en 40 are aan olijfgaarden op een hoogte van 480 meter. Jaarlijks worden er op het domein ongeveer 350.000 flessen geproduceerd. De instapwijn van dit domein is de Castello di Ama, geproduceerd van een strenge selectie Sangiovese druiven. Marco Pallati is de wijnmaker die er in 1982 begon als jonge oenoloog. Hij werd in korte tijd een erg gerespecteerde wijnmaker van Toscane. In 2003 is hij bekroond tot "Oenologist of the Year" door het vakmagazine Vini d'Italia. Met kwaliteit als enige uitgangspunt wist hij er de beste plaatsen om de Sangiovese aan te planten te vinden. Hij verdeelde de percelen in homogene wijngaarden en wist uitzonderlijke resultaten te boeken. Rond die tijd begon hij ook te experimenteren met niet- traditionele druivensoorten zoals Merlot, Chardonnay en Pinot Noir op de plekken die niet geschikt waren voor Sangiovese. In 5 jaar tijd (1982-1987) zijn er 50.000 wijnstokken aangeplant, wat erg veel is, zodat er een beplantingsdichtheid van 2.800 wijnstokken per hectare ontstaat. Dit is extreem positief voor de kwaliteit van de druiven. Een andere positieve verbetering voor de wijngaard was het experimenteren met de snoei van de druivenstokken met als doel de druiven meer rijpheid te geven.De wijn wordt bijna uitsluitend van Sangiovese clonen gemaakt, aangevuld met Merlot. De druiven zijn afkomstig uit de wijngaarden Bellavista, Casuccia, San Lorenzo, Bertinga en Montebuoni.De 65,38 ha grote wijngaard gelegen in de DOCG Chianti Classico liggen op een hoogte van 390-530 meter boven zeeniveau. Het vervangen van de wijngaarden met jonge stokken startte in 1996 en de beplantingsdichtheid van de wijngaarden is 5.300 stokken per ha. Deze nieuwe cuvée van Ama heeft subtiele rood fruit aroma's. De aanzet is vol en harmonieus met een lange, fruitige afdronk. De oogst geschiedt tussen 22 en 30 september. Strenge selectie in de wijngaard en vervolgens een 2e selectie op de sorteertafels in de wijnkelders.Heerlijk bij de Meditterane keuken, rood vlees, gegrilde vleesgerechten, lam en kazen.Na het ontstelen en kneuzen van de druiven fermenteert de most gedurende 10 dagen met geregelde battonage. Na de malolactische gisting in oktober, wordt de blend geassembleerd en wordt de wijn overgestoken naar barriques gedurende 10 maanden.
Unieke productcode (UPC)AMA17014
ProducttypeWine
Prijs (excl. btw)€ 24,48
Prijs (incl. btw)€ 29,62
BTW hoog (21%)€ 5,14
Beschikbaarheid Beschikbaar
Oogstjaar 2014
Regio Toscane
Packing code OCB06
Land Italië
Inhoud 0,75 liter
Alchohol percentage 12 %