Chianti riserva DOCG, Castello di Ama MAGNUM 2008

€ 72,80


In 1996 werd het Castello di Ama label geïntroduceerd om de enorme kwaliteitsverbetering te onderstrepen, bereikt door nieuwe aanplanting van Sangiovese op de Ama heuvels.
In de neus volop aroma's van rode bessen. De aanzet van de wijn is geweldig met mooie geintegreerde aroma's van fruit en specerijen. Een elegante en verfijnde Chianti Classico Riserva!
De wijnstokken staan aangeplant op een bodem van kalk en klei in kiezels en keien textuur.
Ama is een klein dorpje gevestigd op de heuvels van de gemeente Gaiole in Chianti. Het ligt dus in het hartje van de Chianti Classico zone waar het vol met wijn- en olijfgaarden staat.
Het wijndomein, opgestart in 1972, is het resultaat van 4 families afkomstig uit Rome. Momenteel zijn 65,38 hectaren aan wijngaarden aangeplant en 40 are aan olijfgaarden op een hoogte van 480 meter.
Jaarlijks worden er op het domein ongeveer 350.000 flessen geproduceerd. De instapwijn van dit domein is de Castello di Ama, geproduceerd van een strenge selectie Sangiovese druiven.
Marco Pallati is de wijnmaker die er in 1982 begon als jonge oenoloog. Hij werd in korte tijd een erg gerespecteerde wijnmaker van Toscane. In 2003 is hij bekroond tot "Oenologist of the Year" door het vakmagazine Vini d'Italia.
Met kwaliteit als enige uitgangspunt wist hij er de beste plaatsen om de Sangiovese aan te planten te vinden. Hij verdeelde de percelen in homogene wijngaarden en wist uitzonderlijke resultaten te boeken.
Rond die tijd begon hij ook te experimenteren met niet- traditionele druivensoorten zoals Merlot, Chardonnay en Pinot Noir op de plekken die niet geschikt waren voor Sangiovese.
In 5 jaar tijd (1982-1987) zijn er 50.000 wijnstokken aangeplant, wat erg veel is, zodat er een beplantingsdichtheid van 2.800 wijnstokken per hectare ontstaat.
Dit is extreem positief voor de kwaliteit van de druiven. Een andere positieve verbetering voor de wijngaard was het experimenteren met de snoei van de druivenstokken met als doel de druiven meer rijpheid te geven.
In 1982, werden de druiven (voor de eerste keer in Italië) gesnoeid in V vorm. Dit zorgt ervoor dat er meer zonlicht is en er een lage densiteit is.
Vinificatie: de druiven worden geplukt tussen 10 en 12 oktober als de maturiteit optimaal is. Er gebeurt een 1e selectie in de wijngaard en een 2e op de sorteertafel.
Na ontstelen en kneuzen wordt de most teruggekoeld tot 33 graden en gefermenteerd in inox tanks met zachte pomping.
Na een schilinweking van 25-26 dagen wordt de wijn op barriques getankt voor de malolactische omzetting.
80% Sangiovese en 20% Malvasia Nera, Merlot en Cabernet Franc
De oogst geschiedt tussen 3 en 15 oktober. Strenge selectie in de wijngaard en vervolgens een 2e selectie op de sorteertafels in de wijnkelders.
Na het ontstelen en kneuzen van de druiven, wordt de most gekoeld. Daarna wordt de wijn in rvs gefermenteerd. Na een maceratie van 21-23 dagen, vindt de malolactische gisting plaats.
Na de malolactische gisting medio december, wordt de blend geassembleerd en wordt de wijn overgestoken naar barriques gedurende 12 maanden (20% nieuw hout).
Unieke productcode (UPC)AMA03008
ProducttypeWine
Prijs (excl. btw)€ 60,17
Prijs (incl. btw)€ 72,80
BTW hoog (21%)€ 12,63
Beschikbaarheid Beschikbaar
Regio Toscane
Oogstjaar 2008
Land Italië
Inhoud 1,5 Liter
Alchohol percentage 12,0 %