Mediterra, Toscana IGT, Poggio al Tesoro 2012

€ 17,09


Walter Allegrini was dol op de regio Bolgheri. Het was dan ook zijn droom, om naast de prachtige Allegrini wijnen uit de Valpolicella regio, wijnen uit Bolgheri te vervaardigen.
Deze droom werd verwezenlijkt met Poggio al Tesoro, dat ondertussen 70 hectare wijngaarden omvat. Walter heeft zich persoonlijk belast met het op poten zetten van dit project.
Iedere terroir werd grondig bestudeerd om zo te achterhalen welke druivenrassen er het beste zouden aarden. Er zijn vooral percelen in de buurt van de zee en in de heuvels gekozen.
Het domein heeft vier verschillende wijngaarden. Via Bolgherese is 7 ha groot en de wijngaarden werden in 1994 aangeplant. De beplantingsdichtheid is 9000 wijnstokken per hectare.
Hier staat 51% Cabernet Sauvignon en 49% Cabernet Franc aangeplant.
Le Grottine is ook 7 hectare groot met een beplantingsdichtheid van 9000 wijnstokken per hectare. In de zanderig gelegen gedeeltes staat Petit Verdot aangeplant en op de bodems met meer gesteente staan Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc.
De variëteit van de bodems in Le Sondraie is zeer divers, waardoor meerdere druivenrassen aangeplant staan. Vooral Merlot doet het erg goed, door het hoge gehalte aan magnesium, dat zich in de bodem bevindt.
Valle di Cerbaia is 7 hectare groot, waarvan 4,5 hectare in 2008 werd aangeplant. De beplantingsdichtheid bedraagt 7936 wijnstokken per hectare. Hier staan vooral Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc en Viognier aangeplant.
De wijnstokken staan aangeplant op een bodem van klei en zand met een hoge concentratie aan ijzers en magnesium.
Hoofdzakelijk Syrah, aangevuld met Merlot en Cabernet Sauvignon.
De oogst geschiedt per druivenras in verschillende tranches. De druiven worden tijdens de pluk geselecteerd en ondergaan daarna nog een tweede selectie op de sorteertafels.
De druiven worden zacht geperst, waarna de alcoholische fermentatie gedurende 12 dagen start in roestvrijstalen vaten onder gecontroleerde temperaturen.
Hierna wordt de malolactische gisting in gang gezet en rijpt de wijn nog enkele maanden "sur lie" in roestvrijstalen tanks.
In de neus aroma's van pruimen, kersen, bosbessen en specerijen. De wijn heeft een rijke complexiteit, die te danken is aan de terroir van Bolgheri en de combinatie van de gebruikte druivenrassen. Het is een uiterst plezierig glas wijn!
Unieke productcode (UPC)TESO02012
ProducttypeWine
Prijs (excl. btw)€ 14,12
Prijs (incl. btw)€ 17,09
BTW hoog (21%)€ 2,97
Beschikbaarheid Beschikbaar
Regio Toscane
Oogstjaar 2012
Land Italië
Inhoud 0,75 Liter
Alchohol percentage 14,5 %