Toscana IGT, Vigneto la Casuccia 2007

€ 77,88


De La Casuccia heeft een diepe robijnrode kleur met een prachtig aroma van wilde kersen, drop en mint. De aanzet is rijk en elegant, gevolgd door een onvoorstelbare diepte en goede balans. De tannines zijn goed verweven en aangenaam.
De bodemstelling is grotendeels klei met gesteente.
Ama is een klein dorpje gevestigd op de heuvels van de gemeente Gaiole in Chianti. Het ligt dus in het hartje van de Chianti Classico zone waar het vol met wijn- en olijfgaarden staat.
Het wijndomein, opgestart in 1972, is het resultaat van 4 families afkomstig uit Rome. Momenteel zijn 65,38 hectaren aan wijngaarden aangeplant en 40 are aan olijfgaarden op een hoogte van 480 meter.
Jaarlijks worden er op het domein ongeveer 350.000 flessen geproduceerd. De instapwijn van dit domein is de Castello di Ama, geproduceerd van een strenge selectie Sangiovese druiven.
Marco Pallati is de wijnmaker die er in 1982 begon als jonge oenoloog. Hij werd in korte tijd een erg gerespecteerde wijnmaker van Toscane. In 2003 is hij bekroond tot "Oenologist of the Year" door het vakmagazine Vini d'Italia.
Met kwaliteit als enige uitgangspunt wist hij er de beste plaatsen om de Sangiovese aan te planten te vinden. Hij verdeelde de percelen in homogene wijngaarden en wist uitzonderlijke resultaten te boeken.
Rond die tijd begon hij ook te experimenteren met niet- traditionele druivensoorten zoals Merlot, Chardonnay en Pinot Noir op de plekken die niet geschikt waren voor Sangiovese.
In 5 jaar tijd (1982-1987) zijn er 50.000 wijnstokken aangeplant, wat erg veel is, zodat er een beplantingsdichtheid van 2.800 wijnstokken per hectare ontstaat.
Dit is extreem positief voor de kwaliteit van de druiven. Een andere positieve verbetering voor de wijngaard was het experimenteren met de snoei van de druivenstokken met als doel de druiven meer rijpheid te geven.
In 1982, werden de druiven (voor de eerste keer in Italië) gesnoeid in V vorm. Dit zorgt ervoor dat er meer zonlicht is en er een lage densiteit is.
Vinificatie: de druiven worden geplukt tussen 10 en 12 oktober als de maturiteit optimaal is. Er gebeurt een 1e selectie in de wijngaard en een 2e op de sorteertafel.
Na ontstelen en kneuzen wordt de most teruggekoeld tot 33 graden en gefermenteerd in inox tanks met zachte pomping.
Na een schilinweking van 25-26 dagen wordt de wijn op barriques getankt voor de malolactische omzetting.
De la Casuccia wordt gemaakt van een combinatie van Merlot en Sangiovese.
De Merlot wordt in de tweede helft van september geoogst. De Sangiovese volgt begin oktober.
Fermentatie onder gecontroleerde temperaturen. Na een maceratie van 26 dagen, vindt de malolactische gisting plaats in barriques.
Na de malolactische gisting wordt de blend geassembleerd en wordt de wijn overgestoken naar Franse barriques voor een rijping van ca. 15 maanden (Allier hout en 40% nieuw).
Unieke productcode (UPC)AMA08007
ProducttypeWine
Prijs (excl. btw)€ 64,36
Prijs (incl. btw)€ 77,88
BTW hoog (21%)€ 13,52
Beschikbaarheid Beschikbaar
Regio Toscane
Oogstjaar 2007
Land Italië
Inhoud 0,75 Liter
Alchohol percentage 12,0 %