Allegrini, Recioto della Valpolicella DOCG

€ 47,75

In de neus barst vrijwel onmiddellijk het fruit los, gevolgd door frisse noten van bloemen en peper. Na een langere rijping presenteert de wijn meer geëvolueerde hints van op alcohol bewaard fruit en aromatische kruiden. De explosie van zoetheid wordt getemperd door zuren en tannines die een toegankelijke wijn met een fantastische finesse creëren. Deze wijn, met zijn unieke concentratie, is genoemd naar de stichter van het wijndomein, Giovanni Allegrini, die deze recioto tot zijn favoriete wijn uitriep.

Druif

80% Corvina Veronese, 15% Rondinella en 5% Oseleta.

Bodem

De wijnstokken staan aangeplant op een gevarieerde bodem die voornamelijk bestaat uit kalk en klei.

Domein

Allegrini is de voornaamste producent in de Valpolicella appellatie en één van de meest geprezen Italiaanse wijndomeinen van de wereld. De familie heeft sinds de 16e eeuw een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van Fumane, waarbijalle eer zeker gaat naar de innovatieve Giovanni Allegrini, die het enorme potentieel van zijn land ten volle benutte. Hij werd geïnspireerd om wijnen te produceren van druiven die alleen maar van heuvelachtige wijngaarden komen. De meer dan 100 ha wijngaarden zijn gelegen in de beste regio van de appellatie en zijn bovendien allemaal eigen wijngaarden. Na jarenlang onderzoek en experimenteren, introduceerde Allegrini radicale innovaties, die hebben bijgedragen aan dekwaliteit van de Valpolicella wijnen. La Poja is hier een goed voorbeeld van als eerste 'single vineyard' wijn in de Valpolicella regio gemaakt van 100% Corvina Veronese. En zo vormt elke wijn van Allegrini een onderdeel in de bijzondere geschiedenis van Valpolicella.

Vinificatie

Leisysteem 'pergola trentina' in de oude wijngaarden en 'guyot' in de nieuwe wijngaarden. De druiven worden natuurlijk gedroogd in de drooginstallatie waar ze 45% tot 50% van hun oorspronkelijke gewicht verliezen. Daarna worden ze ontsteeld en zacht geperst in januari. De alcoholische fermentatie vindt plaats onder gecontroleerde temperaturen (8-22°C) in roestvrijstalen vaten gedurende 25 dagen met dagelijks overpompen. Natuurlijke malolactische gisting in mei, dan 14 maanden rijping op 225-liter barriques van Franse eik en vervolgens, na de samenstelling van de blend, rijpt de wijn nog eens 2 maanden.

Lekker bij

Traditioneel wordt deze recioto gedronken bij droge desserts, zoals zandkoek, cantucci (droge amandelkoekjes), sbrisolona (een lokale kruimelcake), maar past ook prima bij chocolade cake, met aardbeiden en tropische vruchten.Dankzij zijn uitstekende ronde karakter, laat hij ook sommige kazen, zoals een milde Gorgonzola, helemaal tot hun recht komen.

Op voorraad (12 beschikbaar)
Productinformatie
Unieke product code (UPC)ALLEG24512
ProducttypeWine
Prijs (excl. BTW)€ 39,46
Prijs (incl. BTW)€ 47,75
BTW€ 8,29
Beschikbaarheid Op voorraad (12 beschikbaar)
Regio Veneto
Land Italië
Oogstjaar 2012
Packing code Original carton box 6 bt.
Inhoud 0,5 liter
Alchohol percentage 14 %