Domaine Pierre Yves Colin

Thuis in Saint-Aubin en Chassagne
Pierre-Yves Colin is de wijnmaker van Domaine Pierre-Yves Colin-Morey. De toevoeging Morey komt van zijn vrouw Caroline Morey. Smullen voor de liefhebbers van complexe familieverhoudingen, een ware specialiteit van de Bourgogne!

Pierre-Yves is de oudste zoon van Marc Colin, een grote naam in Saint-Aubin met ook de nodige bezittingen in Puligny en Chassagne-Montrachet. Van 1994 tot 2005 leidde hij samen met zijn broers en zuster het familiedomein. Sindsdien exploiteert hij zelfstandig zijn erfdeel van 6 hectare. Al in 2001 zette hij samen met zijn wederhelft Caroline, dochter van Jean-Marc Morey in Chassagne, denégoce Colin-Morey op. Vandaag de dag brengen ze, zonder onderscheid te maken, hun wijnen uit eigen wijngaarden – inmiddels 7 hectare, hoofdzakelijk gesitueerd in Saint-Aubin en Chassagne – en die van aangekochte druiven van derden onder een het hetzelfde etiket op de markt.

In bijna alle gevallen gaat het om kleine, confidentiële hoeveelheden. Ter illustratie: van de basiswijn Bourgogne Blanc worden maar 4000 flessen gebotteld, van de cru’s substantieel minder. In totaal komt de jaarlijkse productie uit op ongeveer 55.000 flessen, verdeeld over niet minder dan 23 verschillende wijnen. Tja, dat is nu eenmaal de Bourgogne.

Reductieve stijl
De wijnen die Pierre-Yves Colin tegenwoordig maakt, laten een tamelijk ingrijpende stijlbreuk met die uit zijn beginjaren zien. Zijn behoorlijk door hout gedomineerde wijnen van toen leden nogal eens onder voortijdige oxidatie. Dat alles is verleden tijd. Verwarming van de kelder om de malo op gang te krijgen is voorbij, evenals bâtonnage. Wel liggen de wijnen langer op hout, waarvan echter nog maar een derde nieuw is en soms met een inhoud van 350 liter in plaats van het standaard pièce van 228 liter.

De wijnen uit Saint-Aubin gaan doorgaans na een jaar op fles, maar die uit andere gemeenten pas een half jaar later. Sleutelwoord: non-interventie. Aldus de maker. Ook aan de kurken – de grote schuldige aan menig geval van vroegtijdige oxidatie bij witte bourgogne – is aandacht besteed. Tegenwoordig zijn ze vrij van peroxide, terwijl ze afgedekt worden met was.

Gelet op de reductieve manier van werken met lagering op het gistbezinksel (lies fines) tot 18 maanden is het eigenlijk zonde om de wijnen van Colin-Morey al in een jeugdig stadium te ontkurken. Ze vergen minimaal een jaar of vier, vijf flesrijping na botteling en ook dan nog blijft karafferen aanbevolen. Een anomalie in het huidige snelle tijdsgewricht? Nee, eerder een teken van ware klasse. Wat al Colins wijnen gemeen hebben, is de combinatie van een gespierde structuur in combinatie met spanning. Ze laten zien dat serieuze witte bourgogne heel iets anders is dan een makkelijk ‘Chardonnaytje’…

Domaine Pierre Yves Colin, 1er Cru, Les Champs Gains, Chassagne-Montrachet AC

Domaine Pierre Yves Colin, 1er Cru, Les Baudines, Chassagne-Montrachet AC

Domaine Pierre Yves Colin, 1er Cru, Les Chenevottes, Chassagne-Montrachet AC

Castello di Ama - Chianti Classico – Toscane

Ama is een localita, een gehucht, in het hart van de ruige en heuvelachtige Chianti Classico streek. Dit oergebied van de Chianti, het stoerste, hoogste en steilste deel van Toscane ligt drie kwartier ten noordoosten van Siena.

Castello di Ama is in 1972 nieuw leven ingeblazen door vier zeer vermogende Romeinse families, die iedere zomer doorbrachten in deze streek.
Ama is in vier decennia helemaal herbouwd, gerestaureerd en gestructureerd. Behalve het dorpje, de kapel, het Castello en de kelders heeft de focus met name gelegen op de wijngaarden.

Castello di Ama is op dit moment 250 ha groot, waarvan 40 ha met olijfgaarden is beplant, 9000 bomen en 1 liter olie per boom. Ongeveer 65 hectare is aangeplant met wijngaarden. Het allerbelangrijkste zijn de resterende hectares, die naast de localita, enkel bestaan uit natuur. Deze ruimte voor de natuur vergroot de biodiversiteit en daarmee de expressie van de wijnen. Zo vaak misbruikt, maar als we het over Ama hebben, dan hebben we het over Terroir met een hoofdletter T.

De kelder en de wijngaarden zijn sinds 1982 in handen van Marco Pallanti, indertijd een jonge oenoloog die zijn opleiding genoten heeft in de Bourgogne.

Achteraf gezien een gouden zet, Pallanti werd in 2003 uitgeroepen tot wijnmaker van het jaar door Gambero Rosso en was tot medio 2012 voorzitter van het Consorzio Chianti Classico. Zijn laatste zet is het neerzetten van een nieuwe superliga Chianti Classico Riserva's met zeer strenge richtlijnen en kwaliteitseisen. Hierdoor wordt de regio de komende jaren expliciet in de markt gezet als producent van authentieke en hoogwaardige wijnen.

Appelatie:

Castello di Ama - Chianti Classico DOCG, Chianti Riserva Classico DOCG, Chianti Riserva DOCG.

Castello di Ama, Vigneto Bellavista – Chianti Classico DOCG

Castello di Ama, Vigneto la Casuccia - Toscana IGT

Castello di Ama, L'Apparita - Toscana IGT

Castello di Ama, Rosato - Toscana IGT

Castello di Ama, Al Poggio - Toscana IGT

Castello di Ama, Il Chiuso - Toscana IGT

Castello di Ama, Haiku - Toscana IGT

Vinsanto del Chianti Classico DOP

Spiegelau wijnglazen – The class off glass

De collectie van Spiegelau zit vol met prachtige glazen. Voor alle glazen geldt dat deze gemaakt zijn van A-kwaliteit platinum glas. Dit glas is zeer breukvast en bovendien minimaal 1500 wasbeurten vaatwasbestending. Bekijk hieronder de verschillende series uit de Spiegelau wijnglazen collectie.

Spiegelau – Expert

Spiegelau – Festival

Spiegelau – Revolution

Spiegelau – Vino Grande

Wijnglas

Een wijnglas is een drinkglas bedoeld om wijn uit te drinken. Er bestaan verschillende soorten glazen die specifiek voor een bepaalde wijn zijn ontworpen. Zo kent men speciale glazen voor rode wijn,witte wijn, sherry, mousserende wijn enzovoort. Per streek en per land kunnen wijnglazen ook van vorm en inhoudsmaat verschillen. De wijnglazen hebben meestal een voetje, een steel en een kelk. De wand van een wijnglas is dun, waardoor de wijn goed bekeken kan worden.

Vorm van de kelk

Voor verschillende soorten wijn worden vaak verschillende soorten glazen gebruikt. De vorm van het glas heeft niet direct een invloed op de smaak, maar vaak wel op de smaakbeleving. Uit een fonkelend kristallen glas lijkt wijn beter te smaken dan uit bijvoorbeeld een dof waterglas. Geslepen glazen en gegraveerde glazen zijn minder doorzichtig dan kristalglazen en daarom niet populair. Bij champagne- en sekt- en glazen voor andere mousserende wijnen wordt aan de binnenkant boven de steel weleens een oneffenheid aangebracht. Vanaf deze plaats lijkt dan het koolzuurgas te ontstaan, dat zo als een snoer van belletjes opstijgt. Er zijn vlakke glazen voor champagne - de zogenaamde champagnecoupes ook wel cocktailcoupes - die wijd uitlopen, en hoge glazen - flutes - die een langwerpige kelk hebben. Een flute geldt als meer geschikt dan een coupe, omdat in een coupe de voor champagne kenmerkende koolzuur relatief makkelijk kan ontsnappen. Voor het beoordelen van wijn zijn er speciale wijnglazen. Een bekend proefglas is de van Franse origine l'impitoyable (meedogenloos). De kelk van het glas is naar boven toe zeer smal en spits, waardoor de gasbelletjes van de wijn als een straal in de neus komen. Op veel proeverijen wordt gebruikgemaakt van het ISO-wijnproefglas. Dit overigens naast het wijnbeoordelingssysteem. Een roemer is een speciaal wijnglas van dikglas met een geribbelde voet en steel. Deze wordt meestal gebruikt voor witte Moesel (groene voet)- of Rijnwijn (bruine voet). Ook het Gildeglas is een veelvoorkomend soort wijnglas. Sommige glasfabrikanten zoals Riedel, menen de eigenschappen van een bepaalde wijn er beter uit te kunnen halen door de vorm van het wijnglas speciaal daarop aan te passen.

Inhoud van glas

Een sherryglas heeft een inhoud van 0,1 liter en een glas voor een bourgognewijn kan zelfs een halve liter bevatten. Proefglazen hebben één of twee strepen voor de inhoud van 0,1 en 0,05 liter. Uit een gewone fles wijn van 0,75 liter kunnen dan 15 proefglazen gevuld worden.

Productie:

Machinaal

De meeste wijnglazen worden tegenwoordig machinaal vervaardigd. In de glasblaasmachine wordt een glasbuis, die aan een kant is afgesloten, in een deelbare mal gebracht en verhit, waarna in de buis perslucht wordt geblazen en het wijnglas wordt gevormd. Daarna wordt het hete glas uit de geopende mal gehaald en de dichte ballonvormige bovenkant eraf geslagen. De scherpe rand wordt vervolgens rond gesmolten en de rand die de mal op de kelk heeft achtergelaten wordt door verhitting uitgevloeid. Alleen de rand op het voetje en de steel blijft nog zichtbaar.
De glazen kunnen zijn gemaakt van gewoon glas of van kristalglas.

Handwerk

Wijnglazen worden ook wel met de hand gemaakt met behulp van een blaaspijp.

Gebruik

Wijnglazen worden doorgaans ongeveer halfvol geschonken. Meestal is dit het breedste punt indien het een kelk-vorm heeft. Het bouquet kan zich het beste ontwikkelen in een glas met voldoende lucht boven het wijnoppervlak. Door kleine ronddraaiende bewegingen van het glas - het zogenaamde walsen - wordt de wijn iets tegen het glas omhoog gebracht, waardoor de vloeistof in beweging komt en het wijnoppervlak wordt vergroot en daarmee het bouqet door de neus optimaal waargenomen kan worden.

Ook de rand van het glas heeft invloed op de smaakbeleving. Vaak is deze dun. De vorm speelt ook een rol, omdat deze de wijn over de lippen en tong in de mond richting geeft en zo contact maakt met de bepaalde smaakpapillen.

Afwassen

Wijnglazen kan men met warm water en een klein beetje afwasmiddel schoonmaken. Hierna met schoon warm- tot heet water naspoelen, zodat er geen zeepresten achterblijven en met een linnen theedoek afdrogen. Schone glazen bijvoorkeur niet op de kop wegzetten, want hierdoor kunnen geurtjes in het glas blijven hangen - of juist ontwikkelen - die een volgend proef- of drinkmoment negatief beïnvloeden.

Champagne

Champagne is een mousserende wijn, die wordt geproduceerd in het gelijknamige gebied inFrankrijk. Witte champagne is het bekendste maar er is ook rosé champagne. Alleen mousserende wijn uit deze regio, gemaakt volgens de méthode traditionnelle (voor 1994 als méthode champenoisegekend) mag de naam champagne dragen. De term "Franse champagne" is dus een pleonasme, aangezien champagne per definitie uit Frankrijk komt.

Buiten deze regio heet de vinificatieméthode traditionnelle. In Frankrijk worden de "crémant"-wijnen volgens deze methode gemaakt. In de Baltische EU-staten (met name Letland) worden ondanks het EU-verbod toch mousserende wijnen onder de naam Sovjetskoje Sjampanskoje (Sovjet-champagne) verkocht. Zij claimen dat de Franse overheid de tsaristische overheid (ten tijde van Lev Golytsin) een 'oneindig' recht op het voeren van de naam 'champagne' heeft verleend.

In de meeste westerse landen wordt champagne traditioneel bij bijzondere gebeurtenissen gedronken, zoals met oudjaar, bij de doop van een schip, bij een jubileum of na een geboorte. Behalve de mousserende wijn wordt er in de Champagnestreek op zeer beperkte schaal ook witte, rode en roséstille wijnen gemaakt, die sedert 1974 het AOC-label coteaux-champenois dragen. De bekendste ervan is de rosé des Riceys, uit het uiterste zuiden van de Champagnestreek. Dit is de enige wijn die drie nominaties mag dragen: champagne, coteaux-champenois et rosé des Riceys.

De streek produceert ook rode wijn die wordt gemaakt om de rosé champagne zijn roze kleur te geven.

De druiven

Champagne wordt veelal gemaakt van een mengsel van het sap van blauwe en witte druiven. Er zijn 6 druivenrassen toegestaan, maar 3 daarvan worden het meest gebruikt. Slechts 1% oftewel 92 hectare van de 30.000 hectare wijngaard van de AOC champagne zijn met andere druiven dan die "grote drie" beplant.

Meest gebruikte witte druivenras:

Meest gebruikte blauwe druivenrassen:

Minder vaak gebruikte rassen:

Sinds 1927 mag de Gamay Noir niet meer worden gebruikt al konden huizen en wijnboeren jarenlang gebruik maken van overgangsregelingen. De laatste gamay werd pas in 1945 voor wijn voor de assemblage van champagne geleverd. In de 19e eeuw was er een grote vrijheid om naar keuze ingrediënten en druivenrassen in wijnen, en dus ook in champagnes, te verwerken. Vanuit het westen van Frankrijk werd zelfs cider naar de Champagne gebracht. De appel"wijn" werd met wijn van druiven gemengd en als basis voor champagne gebruikt. De gebreken van de champagnes of wat daar voor door moest gaan werden met veel suiker in de dosages gemamaskeerd. In de tegenwoordig zo geliefde brut champagne en ongezoete brut-nature kan de keldermeester zijn fouten niet langer camoufleren met een zoete smaak. De wet en de controle op het naleven van de regels zijn sinsdien steeds ook strenger geworden.

De veelgebruikte pinot noir is sterk aan mutaties onderhevig en in de 19e eeuw lukte het niet om een precieze omschrijving van de pinot noir te maken omdat de eigenschappen van dorp tot dorp konden verschillen. De druif werd om het nòg moeilijker te maken overal verschillend genoemd. Alle pinot noirstokken zijn in de champagne toegestaan. Daaronder valt ook de zogenaamde "pinot blanc vrai", een druif die een helder most oplevert. De ampelografen beschikten in de 19e eeuw nog niet over kennis van het DNA en konden de variëteiten van de druiven niet met zekerheid uit elkaar houden.

De arbanne is nooit helemaal uit de Champagne verdwenen. In Buxeuil in de Côte des Bars wordt op een enkele wijngaard sinds 1952 een perceel van tien are met arbanne beplant. De arbanne wordt laat geoogst. De liefhebbers van arbanne wijzen er op dat de druif veel suiker opslaat wat in de noordelijk gelegen Champagne een groot voordeel is.

De meeste champagnes zijn een assemblage van vooral pinot noir,chardonnay en pinot meunier. Het hangt van het huis af welke druif de hoofdrol speelt. In Reims was dat vanouds de pinot noir en de champagnehuizen in Reims zijn waar het hun stijl aangaat pinot noir-huizen. De pinot noir groeit dicht bij Reims en in de tijd voordat de tankwagens met most snel naar de kelders konden worden gebracht gaf men de voorkeur aan het werken met druiven in de directe omgeving.

De champagnehuizen uit Épernay zijn dankzij hun ligging bij de met chardonnay beplante Côtes des Blancs vaak typische "chardonnayhuizen" met een lichte en elegante wijn, vooral een apéritif, op de markt brengen.

Ook wijn van vooral pinot meunier heeft kwaliteiten. Een dergelijke wijn rijpt misschien niet zo goed, maar een dergelijke jonge millésimé of een Brut Sans Année kan jong gedronken een uitstekende, fruitige, champagne zijn. Ook de wijnen met vooral pinot meunier behoren soms tot de medaillewinnaars op professionele wijnproeverijen.

De pinot noir heeft een vrij geringe opbrengst, maar geeft een volle, lang aanhoudende smaak. De Pinot meunier is weinig gevoelig voor vorst, gemakkelijker te telen en fruitig. De witte Chardonnaydruif bevat frisse zuren en rondt de compositie af. Het nadeel van champagne die werd geassembleerd met pinot meunier is dat die wijn minder goed zal rijpen.

Champagne die uitsluitend gemaakt is van witte druiven wordt blanc de blancs genoemd. Champagne van uitsluitend blauwe druiven noemt men blanc de noirs. De meeste champagne is wit, een minderheid is rosé. Rode champagne wordt niet gemaakt.

Dom Perignon

Esterlin (Brut, Rose)

Gosset (Brut Excellence, Grand reserve Brut, Grand Rose Brut, Grand Blanc de Blanc Brut, Grand Millesime Brut, Celebris Rose Extra Brut)

Charles Heidsieck (Brut Reserve, Rose Reserve, 1999, Blanc des Millenaires)

Château de Lynch-Bages

Château Lynch-Bages is een wijndomein in Bordeaux en een vijfde cru uit het classificatiesysteem voor Bordeauxwijn van 1855. Het château domineert het plateau van Bages, net ten zuiden van het dorp Pauillac. De chais zijn aanzienlijk en de standplaats van waaruit AXA Millésimes de landgoederen in bezit bestuurde, totdat het hoofdkwartier in 2000 werd verplaatst naar Château Pichon-Longueville-Baron. De oppervlakte van de wijngaarden is ongeveer 90 ha met een aanplant van cabernet sauvignon (73%), merlot (15%), petit verdot (2%) en cabernet franc (10%). De gemiddelde leeftijd van de wijnstokken is 35 jaar. 100% van het sap wordt vergist op staal (inox). De gemiddelde productie per jaar is 35.000 kisten van 12 flessen.

Lynch-Bages is een robuuste, intense Pauillac, die minder streng lijkt dan zijn soortgenoten. Typerend voor deze cru is namelijk de iets zwoele, ronde souplesse die de wijnen van geslaagde oogsten een zeer aangename afdronk verschaft.[1] De wijnen die in de jaren 1980 werden geproduceerd kunnen nu en dan tot het hoogste niveau worden gerekend dat Bordeaux kan produceren; vooral de jaargang 1985 moet als uiterst succesvol worden aangemerkt. Maar de wijnen in de jaren 1990 lijken iets te missen. Lynch-Bages bleef als voorheen een wijn met veel body, enigszins gekruid, zowel rijk als aromatisch. Deze jaargangen zijn zeer goed gemaakt, maar ze missen echte spanning. Net als bij het in 1986 door AXA Millésime gekochte en ook aan Jean-Michel Cazes toevertrouwde Château Pichon-Longueville-Baron is het onderliggende materiaal absoluut aanwezig. Maar het lijkt erop alsof er meer geld gaat naar marketing dan naar het produceren van wijnen met de hoogste klasse en flair. Recente jaargangen als 2000 en 2006 lijken een verbetering te markeren.[2]

Geschiedenis van het château

De familie Lynch stamt oorspronkelijk uit Galway in Ierland. Na de Slag aan de Boyne in 1690 emigreerde John Lynch naar Bordeaux. Zijn nakomelingen kenden al snel voorspoed, pasten zich goed aan en kochten in 1749 - nadat zij zich van het importeren van wol hadden gewend tot het exporteren van wijn - het Domaine de Bages. Michael Lynch was burgemeester van Pauillac tijdens de Franse Revolutie en zijn broer graaf Jean-Baptiste burgemeester van Bordeaux tijdens het Eerste Franse Keizerrijk en de Restauratie. Het aantrekkelijke landgoed dateert uit die periode (de jaren 1820) en werd ingrijpend gerestaureerd in de jaren 1980.

In 1824 werd Lynch-Bages verkocht en het landgoed ging door diverse handen totdat het in 1939 werd gekocht door de familie Cazes, die de vervallen landgoederen al hadden bewerkt vanaf 1934. Jean-Charles Cazes, die in 1972 stierf op 95-jarige leeftijd, heeft de kwaliteit van de wijngaard hersteld tot het niveau waardoor het momenteel zo beroemd is. In de eerste 18 jaar na de Tweede Wereldoorlog werden enkele uitmuntende jaargangen wijn geproduceerd, terwijl veel andere chateaus nog een moeilijke periode doormaakten. Ook daarna werden diverse zeer fraaie jaargangen afgeleverd.

Château de Lynch-Bages, 5eme Grand Cru Classe,

Château de Lynch-Bages, Blanc de Lynch-Bages

Domaine Gruss

Het domein is gelegen in het plaatsje Eguisheim, enkele kilometers zuidelijk van de stad Colmar. Dit is klimatologisch het meest ideale deel van de Elzas. Eugène Gruss startte dit domein begin 1900.Inmiddels staat zijn kleinzoon Bernard (geboren 1949) aan het roer, bijgestaan door zijn zoon André (geboren 1974). De familie Gruss heeft totaal 13 hectaren in productie, waarvan 1,5 ha. als Grand Cru.Zoon André heeft oenologie gestudeerd en heeft zich tot doel gesteld zijn wijnen aan de top van de Elzas te brengen. Zijn wijnen zijn een toonbeeld van zuiverheid, elegantie, finesse en evenwicht.

Domaine Gruss, Pinot Blanc-Auxerrois, Alsace AC

Domaine Gruss, Pinot Noir Eguisheim, Alsace AC

Domaine Gruss, Sylvaner Vieilles Vignes, Alsace AC

Domaine Gruss, Gewurztraminer Eguisheim, Alsace AC

Domaine Gruss, Riesling Vieilles Vignes, Alsace AC

Domaine Gruss, Pinot Gris Les Argiles Blanches, Alsace AC

Domaine Gruss, brut Cuvée Prestige, Crémant d'Alsace AC

Domaine Gruss, Marc de Gewurztraminer, Alsace AC

Tenuta San Guido

De Sassicaia is één van Italië's meest bekende topwijnen uit Bolgheri, gelegen aan de kust in Toscane. De oprichter is Marquis Mario Incisa della Rocchetta. In de twintiger jaren droomde Marquis Mario Incisa della Rocchetta van het maken van een absolute topwijn. Zijn voorkeur ging hierbij uit naar de fijne Bordeaux wijnen.

In Italië had destijds nog geen enkele wijnproducent wijnen gemaakt op basis van de Bordeaux wijnen. In 1987 kreeg de eerste wijn van Tenuta San Guido de prijs van "beste wijn van het jaar".

De Sassicaia biedt een rijk scala aan aroma's zoals zwarte bessen, bramen, kruidige geuren, vanille, cederhout. De smaak is intens romig, met een achtergrond van rijpe tannines.

De wijn is gemaakt van 85% Cabernet Sauvignon druiven en 15% Cabernet Franc.

Selectie van de druiven voor het persen is nauwelijks noodzakelijk omdat er zeer weinig wijnstokken per ha. zijn aangeplant, hetgeen garandeert dat het wijnprodukt rijk is aan suikers, tannine en smaak. Na de pluk gaan de druiven voor het gistingsproces in stalen tanks van 35 tot 110 hl. Het verdere rijpingsproces geschiedt gedurende een periode van 24 maanden, voor de Sassicaia voor 33% in nieuw Frans eiken vaten van 225 liter.

Uiteraard heeft deze absolute topwijn de allerhoogste waardering gekregen in de Gambero Rosso met 3 rode glaasjes. De Sassicaia krijgt al jarenlang ieder jaar de allerhoogste waardering in de Gambero Rosso

Tenuta San Guido, Guidalberto, Toscana IGT

Tenuta San Guido, Sassicaia, Bolgeri DOC

Domaine Marc Colin & Fils

Pierre-Yves en Caroline proberen hun grondgebied zoveel als mogelijk te respecteren. Domaine Pierre-Yves Colin-Morey wordt geroemd als één van de grootste ontdekkingen op het gebied van de witte Bourgognes van de afgelopen tien jaar. Hun enorme gedrevenheid, die grenst aan het obsessieve, verklaart hun succes voor een groot gedeelte. Alleen maar goed is niet goed genoeg.

De wijngaarden van Pierre-Yves en Caroline ligt ten zuiden van Beaune, een gemeente in het Franse departement Côte-d’Or dat onderdeel uitmaakt van het arrondissement Beaune. In Bourgogne dus. Pierre-Yves en Caroline exploiteren daar een kleine oppervlakte van 6 hectare aan wijngaarden, en kopen daarnaast jaarlijks druiven in bij bevriende wijnboeren. In totaal is dit goed voor een productie van zo’n 70.000 flessen wijn.

Amerikaans topwijncriticus, Allen Meadows, beschrijft Domaine Pierre-Yves Colin-Morey als volgt:‘the quality that Colin is achieving puts him in an elite group. They absolutely deserve a place in your cellars if you can find them.’ Proeven!!!

Domaine Pierre Yves Colin, 1er Cru, Les Champs Gains,Chassagne-Montrachet AC

Domaine Pierre Yves Colin, 1er Cru, Les Baudines, Chassagne-Montrachet AC

Domaine Pierre Yves Colin, 1er Cru, Les Chenevottes, Chassagne-Montrachet AC

Domaine Pierre Yves Colin, 1er Cru, Les Caillerets, Chassagne-Montrachet AC

Domaine Pierre Yves Colin, 1er Cru, Les Folatières, Puligny Montrachet AC

Domaine Pierre Yves Colin, 1er Cru, Champ Gains, Puligny Montrachet AC

Domaine Pierre Yves Colin, Narvaux, Meursault AC

Domaine Pierre Yves Colin, Le Trezin, Puligny Montrachet AC

Domaine Pierre Yves Colin, Les Cailloux, Rully AC

Domaine Pierre Yves Colin, Bourgogne AC

Domaine Pierre Yves Colin, Les Belles Filles, Pernand Vergelesses AC

Domaine Pierre Yves Colin, Grand Cru, Batard Montrachet AC

Nederlands trots. De Apostelhoeve, Maastricht

De Apostelhoeve is een van de bekendste wijngaarden van Nederland, gelegen in het uiterste zuiden van het land, ten zuiden van de stad Maastricht. De Apostelhoeve ligt op de Louwberg, in het verlengde van de Cannerberg aan de westkant van het Jekerdal.

In het Jekerdal werden al vanaf de middeleeuwen wijndruiven verbouwd, tot de 'Kleine IJstijd' daar omstreeks 1600 een einde aan maakte. De fruitteler Hugo Hulst besloot op De Apostelhoeve in 1970 weer een wijngaard aan te leggen. Daarmee is De Apostelhoeve het oudste nog functionerende wijnbedrijf van Nederland. Tegenwoordig wordt een oppervlakte van 6 hectare voor wijnbouw gebruikt.

Op de bodem, die bestaat uit kiezel en mergel met daaroverheen een laag löss, worden de volgendedruivenrassen geteeld: riesling, auxerrois, rivaner en pinot gris. Daarvan worden uitsluitend witte wijnen gemaakt, die een frisse, mineralige smaak hebben en qua stijl en productie verwant zijn met wijnen uit de Elzas.

De Apostelhoeve, Maastricht, Cuvée XII, Pinot Gris - Auxerrois - Muller Thurgau

De Apostelhoeve, Maastricht, Müller-Thurgau

De Apostelhoeve, Maastricht, Riesling

De Apostelhoeve, Maastricht, Auxerrois

De Apostelhoeve, Maastricht

De Apostelhoeve, Maastricht, Pinot Gris, barriques